|
Post by Admin on Aug 19, 2015 15:09:07 GMT 2
Idei, text de unde se pot identifica instrumente pe care acest domeniu le oferă. capacitatea de a comunica in scris si verbal, de a intelege si a-i face pe altii sa inteleaga diferite mesaje in situatii variate capacitatea de a citi si intelege diferite texte adoptand strategia potrivita scopului citirii (informare / instruire / de placere) si diferitelor tipuri de text capacitatea de a scrie texte pentru o varietate de scopuri; monitorizarea procesului de scriere, de la „draft” pana la „bun de tipar” capacitatea de a distinge informatia relevanta de cea nerelevanta capacitatea de a-ti formula propriile argumente intr-o maniera convingatoare si a lua in consideratie alte puncte de vedere experimate atat verbal cat si in scris sursa - www.europass-ro.ro/pagina/cadrul_celor_8_competente_cheie
|
|
|
Post by adina27 on Aug 19, 2015 21:52:12 GMT 2
Instrumente pentru nivelul 1: jocul de rol (empatizarea-folosirea mărcilor subiectivităţii, pers. I şi a II-a verbală şi pronominală, formularea itemilor astfel încât profesorul să fie prietenul cel mai bun al elevului, să parcurgă alături de el un drum, să construiască o traiectorie comună a învăţării );harta povestirii completată de o hatră mentală pentru ca elevului să i se fixeze traiectoria parcursă, copacul ideilor pentru diversificarea ideilor, pentru conturarea conexiunilor cu alte aspecte ale vieţii;borcanul cu idei pentru a facilita înţelegerea mesajelor, folosirea axei timpului, raportul cauză-efect.
|
|
|
Post by Admin on Aug 19, 2015 21:56:38 GMT 2
Nu inteleg prea bine, îl motivam sau îl educam?
|
|
|
Post by adina27 on Aug 19, 2015 22:42:11 GMT 2
Instrumente pentru nivelul 2: explozia stelară, harta personajului, stabilirea tipurilor de relaţii dintre personaje, transpunerea în cele mai variate contexte spaţio-temporale, schimbă perechea, citeşte-trăieşte-compară, diagrama Venn, linia valorilor, conexiuni:viaţa personală, lecturi, viaţa celor din jur, viaţa străinilor, viaţa vedetelor.
|
|
|
Post by adina27 on Aug 19, 2015 22:48:10 GMT 2
Nu inteleg prea bine, îl motivam sau îl educam? Prin exerciţiile propuse îl vom motiva să trăiască frumos la vârsta lui, să se bucure de ce descoperă şi de felul în care se descoperă. La acest nivel eu vreau să fiu acolo să îl tin de mână, să-l îndrum, să intre din realitate în imaginar şi apoi să se regăsescă într-o nouă realitate.
|
|
|
Post by adina27 on Aug 19, 2015 23:21:13 GMT 2
Instrumente pentru nivelul 3: stabilirea relaţiei cu familia (copiii aduc cu ei în sala de clasă efectele relaţiei cu părinţii şi cu adulţi mai importanţi din viaţa lor), verificarea nivelului stimei de sine (copiii cu dificultăţi de învăţare au mecanisme de protejare a stimei de sine), transpunerea în situaţii de succes şi de eşec (cele două nu au efect asupra copiilor. însă reacţiile părinţilor şi ale profesorilor pot avea efecte devastatoare asupra motivaţiei acestora), cultivarea conştientizării că este importantă strădania, nu performanţa, eliminarea inhibiţiei care poate aparea în exprimarea propriilor valori, deoarece unul dintre părinţi doreşte să-şi realizeze idealurile prin copil, identificarea unor situaţii în care trebuie să-şi asume responsabilitarea şi transpunerea în acestea, analiza lor.
|
|
|
Post by adina27 on Aug 19, 2015 23:43:53 GMT 2
Instrumente pentru nivelul 4: verificarea nivelului de curiozitate, alegerea provocărilor, capacitatea de a se concentra la momentul prezent, acceptarea greşelilor şi eşecurilor ca prilejuri de învăţare, tolerarea criticilor, competiţia cu ei înşişi şi nu cu alţii, recunoaşterea puntelor forte şi a celor slabe, efortul făcut cu bucurie, receptivitate şi atitudine pozitivă faţă de cerinţe rezonalbile, şi faţă de sancţiunile rezonabile în cazul acţiunilor iresponsabile, purtarea autentică şi sinceră, împărtăşirea propriei vieţi cu cei dragi, comportament verbal şi non-verbal pozitiv, sentimentul de siguranţă că lumea este un loc sigur şi ordonat este determinat de măsura în care sunt împlinite nevoile copilului.
|
|
|
Post by adina27 on Aug 20, 2015 8:00:12 GMT 2
Instrumente pentru nivelul 5:independenţa, deschiderea şi spontaneitatea, optimismul, entuziasmul, trăirea vieţii ca o provocare, flexibilitate, folosirea modurilor de comunicare directe şi clare, asumarea propriilor probleme, percepţii, ambiţii, apropierea afectivă de câţiva oameni importanţi, acceptarea de sine şi acceptarea celorlalţi, respectarea şi preţuirea diferenţelor dintre oameni, toleranţa la frustrări, sănătatea fizică, maturitate afectivă, negarea conformismului, spiritualitate, nevoia de spaţiu personal, deschiderea faţă de schimbare, angajarea în comunicarea deschisă şi rezonantă.
|
|
|
Post by adina27 on Aug 20, 2015 8:11:58 GMT 2
Instrumente pentru nivelul 6: mă minunez de fiinţa mea unică, sunt o întâmplare singulară, irepetabilă în univers, iubesc, preţuiesc, savurez şi îmi asum tot ce ţine de fiinţa mea, îmi iubesc şi-mi îngrijesc corpul, care este vehiculul tuturor aspectelor fiinţei mele, fac o diferenţă clară între fiinţa mea şi comportamentul meu, iubesc, preţuiesc şi mă minunez de cappacităţile nelimitate ale minţii mele, îmi recunosc şi îmi asum responsabilitatea pentru toate gândurile, imaginile, ambiţiile, cuvintele şi acţiunile mele, voi fi sincerşi deschis cu privire la comportamentele care mă supără, dar într-un mod care nu-l lezează pe celălalt, ştiu că am capacităţi imense de a mă dezvolta în această lume, pot să fiu foarte apropiat de alţi oameni, pot să fiu productiv, pot să înţelegşi să găsesc un sens lumii, chiar dac adesea pare nepăsătoare şi crudă, voi râmâne fidel unicităţii meleşi nu voi permite altora să-mi impună ţeluri artificiale, pot să creez o lumea mai bună pentru mine însumi şi pentru alţii.
|
|
raduc
New Member
Posts: 9
|
Post by raduc on Aug 20, 2015 9:28:17 GMT 2
Instrumente pentru nivelul 5:independenţa, deschiderea şi spontaneitatea, optimismul, entuziasmul, trăirea vieţii ca o provocare, flexibilitate, folosirea modurilor de comunicare directe şi clare, asumarea propriilor probleme, percepţii, ambiţii, apropierea afectivă de câţiva oameni importanţi, acceptarea de sine şi acceptarea celorlalţi, respectarea şi preţuirea diferenţelor dintre oameni, toleranţa la frustrări, sănătatea fizică, maturitate afectivă, negarea conformismului, spiritualitate, nevoia de spaţiu personal, deschiderea faţă de schimbare, angajarea în comunicarea deschisă şi rezonantă. Entuziasmul. Bine spus. Intotdeauna am fost un entuziast. Dacă am putea găsi calea de a transmite conştient elevilor entuziasmul nostru sau de a sădi în inima elevilor entuziasmul pentru cunoaştere, ei ar fi deja motivaţi. Elemente din biografia unor personalităţi ale ştiinţei redate în câteva cuvinte la ore ajută adesea la stârnirea interesului elevului şi dezvoltarea motivaţiei pentru învăţare. De asemenea relaţionarea cunoştinţelor predate cu elemente din sfera lor de interes, cu elemente din preocupările lor zilnice din afara cadrului şcolar sau cu fenomene naturale întâlnite la tot pasul în viaţa de zi cu zi.
|
|
|
Post by Andreea Danila on Aug 20, 2015 13:00:42 GMT 2
Instrumente pentru nivelul 1: jocul de rol (empatizarea-folosirea mărcilor subiectivităţii, pers. I şi a II-a verbală şi pronominală, formularea itemilor astfel încât profesorul să fie prietenul cel mai bun al elevului, să parcurgă alături de el un drum, să construiască o traiectorie comună a învăţării );harta povestirii completată de o hatră mentală pentru ca elevului să i se fixeze traiectoria parcursă, copacul ideilor pentru diversificarea ideilor, pentru conturarea conexiunilor cu alte aspecte ale vieţii;borcanul cu idei pentru a facilita înţelegerea mesajelor, folosirea axei timpului, raportul cauză-efect. Aș adauga aici și jocul motivațional ,,Eu pot”: prin exemplul personajelor elevul să își identifice o aptitudine/abilitate/deprindere fiind încurajat să descopere ce anume i-ar plăcea/ar fi necesar să facă în plus pentru a depăși unele dificultăți.
|
|
|
Post by Andreea Danila on Aug 20, 2015 13:55:40 GMT 2
Nivelul 1: Aș adauga aici și jocul motivațional ,,Eu pot”: prin exemplul personajelor elevul să își identifice o aptitudine/abilitate/deprindere fiind încurajat să descopere ce anume i-ar plăcea/ar fi necesar să facă în plus pentru a depăși unele dificultăți.
|
|
|
Post by Admin on Aug 20, 2015 14:30:40 GMT 2
As vrea sa subliniez, nu e vorba de instrumentele profesorului ci de cele pe care le găsim în diferite domenii, pe care le folosim și le putem oferi și elevilor ca să își facă viața mai frumoasă. Sigur, ca profesor pot folosi tot felul de instrumente, ele laolaltă și modul în care țin cont de elev îmi sprijină competența, dar nu despre ele vorbim aici. Am detaliat ce înțelegem în acest proiect prin instrument, detalii în secțiunea discuții generale... deceinvat.freeforums.net/post/35/thread
|
|
|
Post by marius on Aug 20, 2015 15:20:39 GMT 2
Nivelul I - propun ca instrumente de lucru jocul și activitățile ludice (exemple: jocuri de reconstituire a unor povesti scurte, jocuri cu subiecte din viața familială, analogii, jocuri de descoperire etc.) Concret:(fragment din Scufița Roșie) „Mai merse lupul o bucată de drum alături de bunicuță si apoi începu să-i spună cu glas mieros:- Scufiță Roșie, ia te uită ce fructe frumoase strălucesc în jurul tău ! Si tu nici nu le iei în seamă măcar...”
Elevul va trebui să găsească cele două cuvinte care nu fac parte din context, observând rolul important pe care aceste îl au într-o comunicare. (cele două cuvinte sunt „bunicuța” și „fructe”).
De asemenea, instrumente la acest nivel pot fi: Lexic - cuvântul (sinonime și antonime). Fonetică - sunet - literă, vocale - consoane. Morfologie - cuvântul (substantiv, adjectiv, pronume, numeral și verb). Sintaxă - propoziția simplă - propoziția dezvoltată. Text: literar (narațiune, poezie)/ nonliterar (reclama, articolul de revistă). Comunicare: dialogul, relatarea (povestirea). Semnele de punctuație: punctul, semnul întrebării, semnul exclamării, linia de dialog, două puncte, virgula.
|
|
|
Post by adina27 on Aug 20, 2015 17:34:23 GMT 2
As vrea sa subliniez, nu e vorba de instrumentele profesorului ci de cele pe care le găsim în diferite domenii, pe care le folosim și le putem oferi și elevilor ca să își facă viața mai frumoasă. Sigur, ca profesor pot folosi tot felul de instrumente, ele laolaltă și modul în care țin cont de elev îmi sprijină competența, dar nu despre ele vorbim aici. Am detaliat ce înțelegem în acest proiect prin instrument, detalii în secțiunea discuții generale... deceinvat.freeforums.net/post/35/threadI
|
|